Кам’янчанам нагадують про небезпеку вживання дикорослих грибів
Гриби – дарунок лісу – водночас є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Про це нагадують у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
В українських лісах та лісостепах трапляється близько 80 видів потенційно небезпечних для здоров’я грибів, з них 10-15 становлять реальну небезпеку для життя.
На практиці не існує надійного способу, за допомогою якого можна відрізнити отруйні гриби від їстівних. Саме тому отруїтися грибами може навіть досвідчений грибник. Особливо часто плутають молоді гриби, у яких до кінця не сформувалися характерні морфологічні відмінності.
Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються як їстівні печериці та сироїжки.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Особливість отруєнь цими грибами полягає у тому, що ознаки отруєння можуть не проявлятися до 3-х діб після вживання грибів в їжу. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути вищеназваних грибів.
Отруєння цими грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні по медичну допомогу.
Характерними симптомами отруєння грибами є нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Пік отруєнь припадає саме на осінь. Зокрема, в 2016 році у Дніпропетровській області зареєстровано 9 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждало 14 осіб. Для 3 людей вживання в їжу дикорослих грибів стало смертельним. І саме восени було зареєстровано найбільше випадків отруєння дикорослими грибами. Не став винятком і цей рік: на Дніпропетровщині вже зареєстровано 3 випадки отруєння грибами, постраждало 5 осіб, троє з них померли.
