Кам’янчанам нагадують про небезпеку вживання дикорослих грибів

опубліковано: 12 жовтня 2020 оновлено: 12 жовтня 2020

Восени погодні умови сприяють відпочинку в лісі та збиранню дикорослих грибів. Проте, з дарунками природи слід бути дуже обачними. Отруєння грибами, які помилково сприймають за їстівні, може призвести до трагічних наслідків. І головним є те, що під час тихого полювання та приготування смачних страв, грибники нехтують правилами безпеки. Про це нагадують в головному управлінні ДСНС України у Дніпропетровській області. 

Наголошуємо, що заборонено та небезпечно вживати в їжу незнайомі дикорослі гриби!

Пам’ятайте наступне:

- збирати гриби можна тільки під контролем досвідчених грибників,

- ніколи не вживайте сирі, червиві, ослизлі, в’ялi, зіпсовані гриби,

- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності,

- не куштуйте сирі гриби на смак,

- не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Здоров’я i навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.

Не вживайте будь-які ліки та їжу, особливо алкоголь та молоко, вони лише підсилюють дію грибної отрути.

Пам’ятайте! Не слід наражати себе та своїх рідних на небезпеку. Якщо ви полюбляєте відпочивати на природі, прислухайтесь до вищевказаних порад та дотримуйтесь їх!