Держпродспоживслужба інформує про заходи запобігання захворюванню на коронавірус
Наразі відомо, що коронавірус передається краплинним та контактним шляхом, а перебіг хвороби залежить від імунітету людини. Вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом, оскільки вони більш схильні до розвитку важких захворювань.
Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщуватись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м).
На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей тощо.
Переважає зараження контактним шляхом ‑ коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів тощо), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого. Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм.
Для того щоб уберегти себе від зараження, необхідно:
- ретельно і часто мити руки з милом чи обробляти їх спиртовмісним антисептиком для рук;
- уникати скупчення людей;
- використовувати захисну маску.
Якщо ви захворіли - залишайтеся вдома і зверніться до лікаря!
Бережіть себе та своїх рідних.
Інформацію надано Кам’янським міськрайонним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
