Масляна історія у Кам’янському
«Хоч пузо роздайся, а Божий дар не залишайся»… Про цей вислів згадували на суботніх посиденьках родинного клубу «Джерело» у кам’янській бібліотеці-філії № 5, присвячених закінченню Масляного тижня.
З’їсти все, що принесли члени клубу на зустріч, було майже неможливо. Стіл ломився від млинців з яблуками, сиром та родзинками, а повидло, варення, згущене молоко та мед додавали млинцям без начинки різноманітних смаків.
Але перш ніж ласувати стравами, діти разом з батьками та бібліотекарями пригадали традиції Масляної, історія якої сягає дохристиянських часів. Під час спілкування виникло питання щодо «національності» свята: російське, українське чи ще якесь… За допомогою звернулися до книг та Інтернету.
Після тривалих пошуків дізналися, що свято давньослов’янське. А ще з’ясували, що Масляну святкують не тільки слов’яни, але й інші народи: італійці, іспанці, греки (три тижні!!!) та англійці. А традиційна страва Масляної – млинці – є в кухнях майже всіх народів світу: англійські панкейки, болгарські палачинки, китайський лаобін, індійська доса…
Щоб повністю дотриматися традицій святкування Масляної, учасники зустрічі вирішили створити опудало зими. Марена вийшла дуже мила, і дітям навіть шкода було її спалювати. Але традиції є традиції…




