ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
Кам’янське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформує
У місті Дніпро в липні 2023 року зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції (ГКІ) з 5 постраждалими. Усі випадки захворювання на ГКІ пов’язані із вживанням шаурми, придбаної в закладі швидкого харчування.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишківника. Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок ‒ зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яке може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формах. Найпоширенішими кишковими інфекціями влітку є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна й ентеровірусні інфекції.
Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, а саме: порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість), лихоманка (може протікати без температури), больові відчуття в зоні шлунку і в центральній частині живота, напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу, рідкі та водянисті випорожнення.
Найчастіше епідемічне значення мають молочні та м’ясні харчові продукти, салати та інші страви, які не піддаються термічній обробці. Найбільш небезпечні у цьому плані заправлені сметаною чи майонезом салати та інші страви, страви з яйцями, кремові вироби, морозиво, що підтануло. Недотримання технології приготування та зберігання страв, правил особистої гігієни призводять до забруднення готових страв збудником, а висока температура сприяє його розмноженню.
Для попередження захворювання необхідно дотримуватись простих правил:
-
не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їхньої недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
-
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском, не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
-
не готувати продукти із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, у випадку їхнього повторного споживання, вони мають піддаватись вторинній термічній обробці а зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
-
не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою а при споживанні дітьми - обдати окропом;
-
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану воду;
-
перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
-
при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
-
для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами та водоймами.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я !