Печі для опалення будинку – плюси та мінуси
Суворі умови війни, яку російський агресор веде проти України, диктують власні правила. Кожна людина наразі повинна думати про збереження тепла у власному будинку.
Хтось ставить сучасні обігрівальні котли або навіть зупиняється на встановленні сонячних батарей, але не втрачають своєї актуальності і опалювальні печі.
Пічне опалення для будинку представляє собою повноцінний прилад, споріднений по відношенню до камінів за принципом дії (спалювання дров). Найзначнішою відмітною особливістю дров'яної печі для будинку від каміна будь-якої конструкції буде більш високий ККД, у печі показник може досягати позначки в 70-80%. Ще одна важлива деталь – є моделі, в яких є варильні панелі і духовки. Таким чином піч є повноцінним джерелом тепла для будь-яких цілей.
Наразі потрібно розібратись у плюсах та мінусах використання дров’яних печей. До переваг такого виду опалючання відносяться:
- низька вага і менші габарити, ніж печі з цегли або чавуну, завдяки чому опалювальний прилад можна встановити в будь-якому придатному для цього місці без використання фундаменту;
- максимальна швидкість нагрівання приміщення;
- простота транспортування та монтажу, що не потребує використання спеціального обладнання;
- тривалий термін служби пристрою завдяки якісному розподілу теплової енергії та високому конвективному обдуву;
- доступна вартість енергоносія – дров та деревних пресованих брикетів;
- невибагливість та простота в обслуговуванні та використанні.
Але крім переваг, печі такого типу мають і незначні недоліки, пов’язані з її експлуатацією – необхідно стежити за справністю димаря та проходів через палаючі елементи конструкцій будівлі, можливе утворення конденсату в димарі, необхідно захищати найближчі предмети та стіни від перегріву, необхідність стежити за цілісністю металевої конструкції топки, стежити за станом лакофарбового покриття печі та не допускати іржавіння, чистити регулярно зольник та ін. Зважаючи на те, як росте ціна на газ і електрику, один з кращих варіантів це придбати піч на дровах.
При виборі опалювальної печі для будинку необхідно враховувати матеріал, з якого виготовляють печі, а також продуктивність пристрою та ряд додаткових критеріїв, що впливають на комфорт та ефективність застосування обладнання.
Сталеві печі – найпоширеніший варіант, здатний витримувати постійну високу температуру, що досягає 400°С та короткочасну близько 600°С. Для виробництва застосовують листову сталь завтовшки не менше 3 мм, стійку до прогоряння. Вони мають високу швидкість тепловіддачі, тому підходять для використання у регіонах із суворим кліматом. ККД таких моделей найчастіше становить 80%. Термін експлуатації найбільше залежатиме від інтенсивності роботи. Вони прості у монтажі та безпечні у застосуванні.
Чавунні – цей матеріал не поступається за популярністю сталі, але має більш високу крихкість та теплоємність. Пекти даного типу довго прогрівається і довго остигає, через цю особливість вона довше прогріватиме будинок, але й довше залишатиметься теплою. На відміну від сталевих, чавунні прилади опалення мають значну вагу, що ускладнює їх монтаж. Найбільш виграшний варіант експлуатації для них – приміщення до 60 м2. Ключовою перевагою печей з чавуну є корозійна стійкість і жароміцність. Чавунні печі також підходять для встановлення в будинках тимчасового проживання або опалення нежитлових приміщень.
На фоні дефіциту природного газу, можливості зникнення тепла та електрики через збройну агресію російської федерації – збереження тепла в кожній українській оселі є основною ціллю на найближчу зиму. Сучасні дров’яні печі володіють прекрасним функціоналом і можуть забезпечити ефективним джерелом тепла вашу оселю у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
Зберігаймо енергію – будьмо в безпеці!