Майстер-клас із декупажу крашанок пройшов у міській бібліотеці
Напередодні світлого свята Великодня в Дніпродзержинській центральній бібліотеці імені Т. Г. Шевченка для студентської молоді пройшов майстер-клас із декупажу яєць.
Це дивовижна техніка, завдяки якій можна декорувати найрізноманітніші речі, прикрашати їстівний продукт. Зовсім скоро настане найсвітліше свято в році – Великдень. Символ його – фарбоване яєчко, але в останні роки господині вигадують нові способи прикраси, умільці виготовляють декоративні великодні яйця. Декупаж можна застосувати і в першому, і в другому випадку, розповідала завідувач абонементу центральної бібліотеки Тетяна Некрасова.
Для декупажу можна взяти будь-яку тришарову серветку з квітковим візерунком або з зображенням: зайчика, морквини, метелика. Виріжте фрагмент, відокремте шар із малюнком. Розбавте клей ПВА водою і пензликом приклейте мотив до яйця.
При декупажі вареного яйця відразу починайте наносити вирізаний мотив. Замість ПВА візьміть сире яйце, розбийте, відокремте білок від жовтка. Пензлик умочіть у білок, прикладіть мотив до яйця і наклейте його.
За легендами, незабаром після вознесіння Христа на небо Свята Марія Магдалина прибула до Риму для проповіді. У ті часи, приходячи до римського імператора Тиберія, було прийнято підносити йому подарунки. Багаті обдаровували коштовностями, а бідні приносили, що могли.
Марія Магдалина, що мала лише віру в Ісуса, піднесла імператору куряче яйце зі словами: «Христос Воскрес!». Тиберій, переконаний, що не може ніхто воскресати з мертвих, зауважив: у це так само неможливо повірити, як у те, що біле яйце може стати червоним. Не встиг він вимовити до кінця, як яйце стало змінювати колір, перетворюватися в червоне. Фарбовані яйця служили символом Воскресіння Ісуса й очищення – продовжила розповідь завідувач абонементу.
Даруючи пасхальне яйце один одному, ми сповідуємо віру в своє Воскресіння. У сучасному суспільстві крашанки фарбують у різні кольори, розписують, прикрашають бісером, декорують стрічками і квітами. Фантазія з оформлення безмежна! Незвичайно ніжне яєчко, будь воно їстівним або сувенірним, приємно не тільки отримати, але й подарувати.