4 квітня – День вітаміну С
4 квітня світ відзначає День вітаміну C, щоб люди змогли дізнатися про те, наскільки він корисний і настільки величезне значення має для здоров'я. Вітамін С, також відомий як аскорбінова кислота, належить до групи водорозчинних вітамінів. Це одна з основних органічних речовин, необхідних для нормального функціонування організму людини. Не синтезується в організмі людини і надходить лише з продуктами харчування, не накопичується в організмі і навіть незначний його дефіцит викликає численні порушення здоров’я.
Вітамін С - найкращий засіб для збереження життєвої сили. Мабуть, немає хвороби, при якій прийом вітаміну С не сприятиме швидшому одужанню. Він захищає шкіру, допомагає під час створення колагену, прискорює процеси регенерації (загоєння) ран, зміцнює імунітет, покращує пам'ять. Позитивно впливає на комплексне лікування пневмонії та грипу, покращує апетит, сон, пам'ять, знижує інтоксикацію. Захищає організм від шкідливого впливу екології: посилює детоксикаційну функцію печінки та сприяє очищенню від токсичних речовин, радіонуклідів, важких металів, нітратів. Захищає кришталик ока від руйнування вільними радикалами, та сповільнює розвиток вікової катаракти.
Нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги - хвороби, при якій виникає порушення синтезу колагену, внаслідок чого сполучна тканина втрачає свою міцність. Коли бракує вітаміну С у людей кровоточать ясна, виникають часті застуди, загроза запалення слизових оболонок, з’являється зайва вага, підвищена втомлюваність, погана концентрація уваги, депресивний стан,безсоння, раннє утворення зморшок та проблеми із серцево-судинною системою.
Найкращими джерелами вітаміну С є свіжі овочі та фрукти без термічного оброблення. Міститься в усіх рослинах, особливо у свіжих листкових овочах, плодах, ягодах.У плодах шипшини та недозрілих волоських горіхах вміст аскорбінової кислоти досягає 10-12 % сухої маси. Багато вітаміну С містять солодкий перець, ківі, апельсин, лимон, малина, буряк. Так як кислота сприяє збереженню вітаміну С, в кислій капусті він зберігається протягом цілого року.
Для поповнення запасу вітаміну С в організмі також можна вживати аптечні препарати. Проте варто пам’ятати, що вітамін С хоч і є, безперечно, одним із ключових елементів здоров'я, однак навіть він у великій кількості може нашкодити! У період пандемії COVID-19 у якості профілактики багато людей почали вживати вітаміни. Без попередньої консультації з лікарем, часто в надмірній кількості, забуваючи що це може мати негативні наслідки.
Отримати надлишкову дозу вітаміну С з їжею неможливо – надлишки будуть виводитися з організму видільною системою. А ось при прийомі вітаміну у вигляді добавок передозування цілком можливе. У подібних випадках може спостерігатися запаморочення і головний біль, безсоння і проблеми з якістю сну, болі в шлунку, нудота. Можуть з'явитися проблеми з серцем, шлунково-кишковим трактом. Важливо пам'ятати, що великі дози вітаміну С подразнюють слизову оболонку органів травного тракту, тим самим підвищуючи ризик розвитку виразкової хвороби, а також сприяють збільшенню рівня оксалатів, що загрожує утворенням каменів у нирках. Іноді починають турбувати судоми різних частин тіла.
Кожен препарат має свої побічні ефекти у разі передозування, наслідки якого не дуже приємні. Іноді навіть доводиться проводити детоксикаційну терапію (ставити крапельниці). Тому приймати ударні дози аскорбінової кислоти не варто, щоб не нашкодити собі. Варто звернути увагу, що вітамін С у формі жувальних таблеток може руйнувати емаль зубів унаслідок підвищеної кислотності. Не варто забувати про взаємодію вітаміну С з іншими ліками та вітамінами. Особливо це стосується ліків проти серцевих захворювань та раку. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом.
КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту»