Кам’янчанам нагадують про небезпеку ботулізму

опубліковано: 05 червня 2023 оновлено: 05 червня 2023

Щороку в Україні реєструються випадки ботулізму. Це захворювання реєструється майже в усіх регіонах України.

Ботулізм - гостре важке харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Щоби вберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

4. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:

  • роздуті банки;
  • банки зі здутими кришками;
  • банки, з яких щось витікає;
  • нещільно закриті банки;
  • банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, найчастіше вони з’являються через 12–24 години,  виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • запаморочення;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.

ВСП «КАМ’ЯНСЬКИЙ РВ ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»  радить при перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте швидку, промийте шлунок підсоленою водою, зробіть очисну клізму теплою кип’яченою водою.