Що необхідно знати про Гепатит А

опубліковано: 06 листопада 2023 оновлено: 06 листопада 2023

За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України в поточному році намітилась тенденція до зростання захворюваності населення на гепатит А. Відносні показники захворюваності за 9 місяців 2023 року у порівнянні із аналогічним періодом минулого року збільшилися на 45 %.

В Україні у декількох регіонах зареєстровані спалахи вірусного гепатиту А. Зокрема спалах захворюваності зареєстрований на Дніпропетровщині де захворіло 3 людей з однієї родини, 25 жовтня стало відомо про підтверджених більше ніж 90 випадків захворювання на вірусний гепатит А, 16 з них у дітей на Вінничинні. Станом на 30жовтня за даними МОЗ України  на стаціонарному лікуванні з підтвердженим діагнозом перебуває 174 пацієнти, серед них - 29 дітей. Ще 25 пацієнтів одужали, їх виписали з медзакладів.

Для вірусного гепатиту А характерні періодичні та циклічні підйоми захворюваності кожні 8-10 років, в осінньо-зимовий період частіше відмічається різкий підйом захворюваності, між класичними циклічними підйомами має місце періодичне підвищення показників захворюваності через 4-5 років.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

Гепатит А найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто ви можете заразитись гепатитом А через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім'ї. Тому гепатит А часто називають хворобою брудних рук.

Вірус гепатиту А також може передаватись при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною та  через предмети загального користування.

Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі, зберігає активність при кімнатній температурі до 4-х тижнів. Збудник не гине за умов існуючих методів знезараження у водопровідній питній воді.

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 0С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність гепатиту А.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

– дотримуйтеся правил особистої гігієни: миття рук з милом перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;
– дотримуйтеся гігієни під час приготування їжі;
– не використовуйте воду з неперевірених джерел, будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням не менше 10 хв.;
– добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням. 

Не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворювання терміново звертайтесь до лікаря.

Лікар – епідеміолог відділення
Епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики інфекційних хвороб
ВСП «Кам’янський районний відділ
ДУ «Дніпропетровський обласний центр
контролю  та профілактики хвороб
МОЗ України» Еліна РУДНЄВА