Лікарі застерігають: небезпечно – ботулізм!

опубліковано: 09 червня 2017 оновлено: 09 червня 2017

Щорічно в Україні реєструються випадки захворювання на ботулізм серед населення. Ботулізм – гостре харчове отруєння, викликане ботуліністичною паличкою та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених та збережених продуктах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах може не змінювати їх органолептичних властивостей. Про це нагадують у Кам’янському відділі лабораторних досліджень Дніпропетровського обласного лабораторного центру МОЗ України.

Збудники ботулізму широко розповсюджені в природі, виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково зберігаються і накопичуються.  

Найнебезпечнішими є продукти домашнього приготування в герметичній закритій тарі, адже в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим для профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, оскільки повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично неможливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також становлять собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°С.

Не можна вживати в їжу консерви (м'ясні й овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менша ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні. Гриби необхідно повністю звільнити від частинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметичних закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кислого середовища. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

Також необхідно категорично виключити купівлю виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування у приватних осіб як на ринках, так і в місцях стихійної торгівлі.

У випадку появи симптомів захворювання (головний біль, запаморочення,  почуття тривоги; потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості, предмети бачаться в тумані, «сітка» перед очима) слід негайно звернутися до лікаря.

Для запобігання харчовим отруєнням необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;

- продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У разі виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчого лікувального закладу по допомогу медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких, а особливо дітей.