Ядерна небезпека. Дії населення під час її виникнення.

опубліковано: 27 травня 2024 оновлено: 27 травня 2024

Що робити якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні.

Для початку потрібно переконатися, що повітря не потрапляє до приміщення – закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер. І навіть з урахуванням виконання цих умов, краще перебувати у кімнаті без вікон.

 

Залишайтеся в укритті, доки органи влади не надасть інші інструкції:не вимикайте радіо, або інший засіб зв’язку, щоб не пропустити повідомлення.

 

Не використовуйте водопровідну воду, доки не буде сповіщення про те, що вона безпечна. Не їжте і не торкайтеся нічого, що могло б отримати радіоактивне забруднення.

 

Своїх хатніх тварин потрібно також тримати в укритті.

 

Що робити, якщо ядерний вибух застав у дорозі.

У жодному разі не можна дивися у бік спалаху в небі. Це світлове випромінювання триває кілька секунд, але настільки інтенсивне, що може спричинити опіки відкритих ділянок тіла та тимчасове засліплення. Якщо ядерний вибух застав вас у дорозі, потрібно зупинити транспорт на безпечній ділянці та перекрити попадання повітря осередку нього.

Вуха необхідно закрити навушниками, рот і ніс – маскою або тканиною, дихати потрібно тільки через них до потрапляння в укриття.

Також потрібно прийняти захисну позу – прикрити голову руками та опустити лікті на коліна.

Після вибуху буквально протягом кількох хвилин потрібно знайти, де сховатися – укриття, бетонні будівлі з мінімальною кількістю вікон та дверей.