Обережено гриби!

опубліковано: 01 жовтня 2019 оновлено: 01 жовтня 2019
Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак серед грибів багато отруйних. Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре пам’ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів: - збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні; - гриби, що Ви не знаєте чи які викликають сумніву, не слід пробувати на смак, тим більше в сирому виді; - ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора); - коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попереднім правилі; - ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і зіпсовані; - не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою. Клінічна картина отруєння грибами характеризується швидким початком захворювання - від 20 хвилин до 2 годин від часу вживання з явищами дискомфорту в животі, посиленого слюновиділення, нудоти, блювання, проносу. В тяжких випадках виникає порушення свідомості, марення, галлюцинації, судоми. Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Нижню частину ніжки забруднену землею, зрізати, а гриби ретельно очистити від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки) зняти з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці. Дотримання цих простих правил може зберегти Ваше здоров’я і навіть життя!