Правила безпечного користування електроприладами!

опубліковано: 25 січня 2019 оновлено: 22 червня 2021

Сучасний побут насичений різноманітними електроприладами, які в разі неправильної експлуатації, пошкодження, роботи в аварійних режимах здатні призвести до виникнення пожежі. Особливо це стосується приладів опалення приміщень.

 З огляду на вищесказане слід запам'ятати й виконувати основні вимоги пожежної безпеки:

електронагрівальні прилади повинні вмикатися в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних з’єднань та розеток заводського виготовлення;

температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С;

відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше0,25 м.

 Не дозволяється:

застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання, або лампи розжарювання;

користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами, іншими електровиробами, а також лампами, скло яких має сліди затемнення або деформування;

експлуатувати кабелі та проводи з пошкодженою ізоляцією або такою, що в процесі експлуатації втратила захисні властивості;

залишати без нагляду ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, тощо;

використовувати побутові електронагрівальні прилади без негорючих підставок;

використовувати вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу, інших предметів;

заклеювати електропроводку шпалерами або горючими тканинами.

 Найнебезпечніше місце в помешканні - кухня. Там часто застосовують відкрите полум’я, високотемпературні прилади, пожежонебезпечні речовини (олію).

Конфорки електричної плити після її вимикання залишаються гарячими набагато довше, ніж газової, тож залишений на плиті рушник або інший горючий предмет може зайнятися навіть через певний час. Продукти, залишені без нагляду на плиті чи в печі, та тліючі матеріали, необережно кинуті у відро для сміття, - найпоширеніші "винуватці" пожеж на кухнях.

 Щоб на кухні не сталася пожежа:

не наближайтеся до ввімкненої плити в халатах та іншому одязі, який швидко спалахує;

не тримайте поряд із плитою пластиковий посуд, рушники, інші речі з горючих матеріалів;

якщо коло плити (печі) є вікно, впевніться, що фіранки надійно прив’язані (закріплені) й не можуть під дією вітру потрапити на вогонь;

ніколи не гасіть палаючий жир (олію) водою.

 Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов’язково обговорити в сім’ї не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежної допомоги, гасіння пожежі в початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.