Профілактика грипу птиці

опубліковано: 10 грудня 2024 оновлено: 10 грудня 2024
Грип птиці — масове захворювання диких птахів та домашньої птиці, спричинене вірусом, який може передаватися від хворої птиці людині. Хвороба має серйозні наслідки для суспільства в усьому світі та є частиною програм моніторингу ВООЗ. Вірус пташиного грипу належить до великої групи різноманітних вірусів грипу типу А, які можуть інфікувати людей, птахів (індиків, курей, качок) і тварин (свиней, коней, тхорів, тюленів і китів). Якщо пташиний вірус та вірус звичайного людського грипу одночасно попадає в організм людини, то з’являється новий штам, який набуває властивостей викликати важкий перебіг захворювання та легко передаватися від людини до людини, що може викликати пандемію грипу. Оскільки основним резервуаром для високопатогенних вірусів грипу служать перелітні птахи, які можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени. Симптоми пташиного грипу у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть. Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії. Щоб знизити ризик зараження грипом птиці потрібно: – уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів; – після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати; – вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо; – яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою; – не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі. Тому, враховуючи вищезазначене, відповідно до Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 №547, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати «Ветеринарно-санітарні вимоги утримання птиці в особистих селянських господарствах», затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100 для недопущення захворюваності на грип птиці в межах Кам’янської міської територіальної громади.